8 antioxidáns fiatalságod megőrzése érdekében

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, hiszen meggátolják az oxidációt. Éppen ezért, ha fiatal szeretnél maradni, fokozottan figyelj az antioxidáns beviteledre!

shutterstock_184451819.jpg

  • Babfélék

A babfélék rendkívül sok antioxidánst tartalmaznak, ugyanakkor a rostok természetes forrásai is. Fogyassz vörös babot, mely a legnagyobb számban tartalmazza ezeket a molekulákat, ráadásul levesben, salátában, vagy akár tésztával is eheted!

  • Bogyós gyümölcsök

Ide tartozik az eper a málna, a szeder és az áfonya is. Ezek a gyümölcsök nem csupán finomak, hanem kiváló antioxidánsok is. Az áfonya ráadásul fejleszti a kognitív képességeket és erősíti az immunrendszert. A bogyós gyümölcsöket joghurtba keverve egészséges és kellemes desszertet fogyaszthatsz.

  • Étcsokoládé

Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: az étcsoki nem csak finom, hanem csökkenti a vérnyomást és kiváló antioxidáns is. Jóból is megárt a sok. Az étcsoki ajánlott napi bevitele 20-30 gramm. Vigyázat! A tejcsoki és a fehér csoki azonban egészen más „tészta”.

  • Alma

Ez a gyümölcs nem csupán kiváló antioxidáns, hanem esszenciális vitaminokat tartalmaz. Fogyaszthatod magában, gyümölcssalátában, de akár almás pitét is készíthetsz.

  • Articsóka

Az articsóka testünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat is tartalmaz. Saláták, sütemények kiváló alapanyaga lehet, ugyanakkor pizzán feltétként különleges ízvilágot kölcsönöz az olasz ételnek.

  • Burgonya

A fogyni kívánók számára a burgonya a fekete lista élén áll, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezen zöldség esetében is fontos antioxidánsról beszélhetünk.

  • Sárgarépa

A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, mely segít testünknek A-vitamint előállítani, így képesek vagyunk felvenni a versenyt a rákkal. A zöldség ezen kívül még szemünk egészségéhez is jelentősen hozzájárul.

  • Szőlő

A szőlők közül a fekete szőlő tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Mivel ebből készülnek a vörösborok, ezen az alkoholos ital mérsékelt fogyasztása egészségünkre és szívműködésünkre kedvező hatással lehet.