Tudod miért öregszünk?

 

Vajon miért öregszünk? Az öregedés az élet rendje? Megszületünk, felnövünk, megöregszünk és meghalunk. Ilyen egyszerű lenne az élet?

A tudomány és a technika folyamatosan fejlődik, egyre rohamosabban. Ennek köszönhetően ismereteink jelentősen bővülnek és mivel egyre bölcsebb az emberiség, egészen más koncepciónk van egyes dolgokról, mint korábban. 

Az első emberek féltek a tűztől, ez után mágikus hatalmat tulajdonítottak neki. Az újdonság mindig kicsit riasztó, de ezen felül kell kerekedni: manapság nem is élnénk meg tűz nélkül.

Korábban is volt már szó arról, hogy az öregedésnek nincs annyi köze az idő múlásához, mint azt sokan gondolják. Az öregedési folyamatokra a választ a DNS-ben kell keresni.

16907643_m.jpg

Miért is öregszünk? Egy korábbi bejegyzésben volt már szó a telomerekről és a telomerázokról és arról, hogy 2009-ben Nobel-díjjal jutalmazták a velük kapcsolatos felfedezést.

A sejtosztódás egy természetes folyamat. Minden sejtosztódáskor DNS-ünk is osztódik és a kromoszómákat alkotó telomerek egy picit minden alkalommal megrövidülnek. Amikor ez a kis „védősapka” nem tudja megvédeni a kromoszómát, a gén károsodik és a szervezet öregszik.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a sejtek az osztódás képességét elvesztik és a telomerek kb. 50-60 osztódás után már nem nyújtanak megfelelő védelmet sejtjeink számára.

Vedd észre, hogy az öregség nem természetes és nem az élet törvényszerűsége. Az öregkor egy betegség, melynek kialakulási folyamatát ismerjük és számos eszköz áll rendelkezésünkre annak kezelésére. Miért ne tennénk hát ellene?

Már léteznek olyan termékek, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, ezzel lehetővé téve a telomerek meghosszabbodását és a telomerázok aktiválását, emellett pedig az őssejtek melléktermékeit felhasználva visznek minket közelebb a hosszabb élethez. A vállalat profiljához tartozik az is, hogy fogyasztóikat egészséges életmód követésére ösztönözzék, hiszen ez is segíthet az öregedési folyamatok lassításában.