Az egészségről orvosi szemmel

 

Dr. William Amzallag a korábban már említett vállalat professzora számos előadásában hangoztatta már a cég filozófiáját és azt, hogy hogyan változtassuk meg gondolkodásmódunkat annak érdekében, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessünk.

Egyik rövid előadását azzal a ténnyel kezdi, hogy az elmúlt száz évben jelentősen nőtt a Föld népességének átlagéletkora, mintegy 25%-al. Dr. Amzallag erre a változásra keresi a magyarázatot. Vajon miért élünk egyre tovább? 

2096115_m.jpg

A választ az egészségben kell keresni. Életminőségünket jelentősen befolyásolja az, hogy milyen ételeket fogyasztunk és milyen mennyiségben, bevisszük-e szervezetünkbe a szükséges vitaminmennyiséget és végzünk-e valamiféle testmozgást. 

Az egészséget azonban nem lehet ennyivel összefoglalni és azt sem mondhatjuk, hogy ha a fentebb említett szabályokat betartjuk, makkegészségesek leszünk. De akkor miről is van szó? Mire akar kilyukadni Dr. Amzallag?

Ismerősen cseng a homeosztázis szó? Valószínűleg, igen. A rend kedvéért azért leírjuk, mire is kell gondolni, amikor meghallod ezt. A homeosztázis az élő szervezetekre jellemző és ez gyakorlatilag a belső környezet dinamikus állandóságát, egyensúlyi állapotát jelenti. 

Egy példával szemléltetni tudjuk és megfoghatóbbá tenni ezt az elvont fogalmat. Nézzük csak a természetet, ahol minden egyensúlyi állapotra törekszik! A megzavart víztükör egy idő után újra kisimul, a szél által megtépázott fa újra visszaáll eredeti állapotába szélcsend idején, a tűz és a víz is, bár egymás ellentétei, jól megélnek egy bolygón.

A homeosztázis képességével szervezetünk egyensúlyi állapotot tart fenn és ellenáll a környezet megpróbáltatásainak.

Dr. William Amzallag által képviselt vállalat célja fenntartani szervezetünkben a homeosztázist, megakadályozni azt, hogy szervezetünket az idő megtépázza és elősegíteni azt, hogy minden megpróbáltatással szembenézzünk.